Türkiye’nin dönüm noktası: Erdoğan iktidarda kalmak için ne yapacak? – Henri Barkey | Foreign Affairs

“Jeopolitik şokların ve Rusya ile Batı arasındaki çatışmaların yaşandığı bir dönemde Erdoğan’ı en çok endişelendiren şey iç siyasetin öngörülemezliğidir. Türkiye’nin komşuları, müttefikleri ve rakipleriyle olan ilişkileri iç siyasetteki eksiklikleri telafi etmek için önemli.”

Henri Barkey’in 3 Şubat 2023 tarihli Foreign Affairs’teki yazısına buradan erişilebilir.

NATO’ya yeni bir güç ve birlik kazandıran bu yılda, belki de hiçbir ülke ittifak için Türkiye kadar kafa karıştırıcı olmamıştır. Ukrayna’da Rusya’nın başlattığı savaş diğer NATO üyeleri için ortak düşmana karşı yeni bir kararlılık getirirken ittifakın genişlemesinin de önünü açtı. Ancak Türkiye, bir NATO üyesi olmasına rağmen, Rusya ile samimi ilişkilerini sürdürmekle kalmadı; İsveç ve Finlandiya’nın NATO adaylıklarını engellemekle de tehdit etti.

Bu arada Türk hükümeti, ABD’nin bölgede faaliyet gösteren Suriyeli Kürt müttefiklerine karşı Suriye’nin kuzeyinde yeni bir kara işgali başlatabileceğini öne sürdü. Türkiye Orta Doğu’daki pek çok güçle gerilen bağlarını onarırken bile Avrupa Birliği ile soğuk ilişkilerini sürdürdü ve Yunanistan’a yönelik yeni tehditlerde bulundu. Belki de en beklenmedik şekilde, yıllarca Suriye diktatörü Beşar Esad’ın altını oymaya çalışan Ankara, Rusya’nın arabuluculuğuyla Şam rejimiyle yakınlaşmaya başladı.

Bu hamleler Batı’da tartışmalı olsa da Türkiye’de genel olarak destek görüyor. Türkiye’nin uzun süredir popülist-otoriter bir yönetim sergileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayında muhtemelen siyasi kariyerinin en zor seçimiyle karşı karşıya kalacak ve dış politika, seçmenlerin dikkatini ülke içindeki çoklu krizlerden uzaklaştırmanın etkili bir yolu haline geldi bile. Yıllar süren kötü ekonomik yönetimin ardından, Türkiye’nin enflasyon oranı Kasım 2022’de yüzde 85 ile zirve yaptıktan sonra Aralık ayında bir miktar düşerek yüzde 64’e geriledi. Bu oran Avrupa’daki en yüksek oran olup yüzde 25 ile ikinci sıradaki Macaristan’ı kolaylıkla geride bırakıyor. Türkiye’nin döviz rezervleri azalıyor ve ülke giderek büyüyen bir cari hesap açığıyla karşı karşıya. Türk halkı, Türkiye’nin Suriye İç Savaşı’nın başında kabul ettiği 3,6 milyon Suriyeli mültecinin varlığından giderek daha fazla hoşnutsuz. Ayrıca Erdoğan’ın gittikçe otokratikleşen 20 yıllık yönetiminden de artık daha fazla bıkkınlık duyuluyor; koca bir nesil başka bir lider tanımadı.

Erdoğan için artık her şey seçimlere bağlı. Büyük ölçüde tartışmasız geçen 20 yıllık iktidarının ardından alacağı bir yenilgi, kendisi, ailesi, yandaşları ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) iktidarından kişisel olarak fayda sağlayan ve muhtemelen kovuşturmaya uğrayabilecek pek çok kişi için ciddi sonuçlar doğuracaktır. Muhalefetin kazanması, liderlerinin Türkiye’nin parlamenter sisteminin restorasyonunu ve cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kısıtlanmasını destekledikleri göz önüne alındığında, bir tür rejim değişikliği anlamına da gelecektir. Erdoğan’ın kırılganlık hissi o kadar arttı ki hükümet, muhalefetin önde gelen potansiyel adaylarından biri olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylığını yasaklamak için mahkemelere başvurdu – sonuçta geri tepebilecek aşırı bir hamle.

Mevcut anketler Erdoğan ve AKP’nin 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimi kaybedebileceğini gösteriyor. Başka bir lider için bu denli sevimsizlik ve ekonomik kötü gidişat kesin bir yenilgi anlamına gelebilir. Ancak Erdoğan azmi ve seçimleri kazanma becerisiyle tanınıyor ve anketlerdeki rakamlarını sabit tutmayı yine başarıyor. Ne kadar çok şeyin tehlikede olduğu düşünüldüğünde, yenilgiden kaçınmak için neredeyse her yola başvurması muhtemel. Son dış politika hamlelerinin de gösterdiği gibi, elinde oynayabileceği birkaç kart var ve içerideki havayı değiştirmek için Batı ile de dahil olmak üzere bir kriz üretmeye çalışabilir. Avrupa ve ABD, olası zararı en aza indirmek için böyle bir gelişmeye hazırlıklı olmalı ve buna karşı koyacak bir stratejiye sahip olmalı. Türkiye, Batı etkisinden uzaklaşmasına izin verilemeyecek kadar önemli bir ülke.

Tam güç, tam suçlama
Paradoksal olarak, jeopolitik şokların ve Rusya ile Batı arasındaki çatışmaların yaşandığı bir dönemde, Erdoğan’ı en çok endişelendiren şey iç siyasetin öngörülemezliğidir. Türkiye’nin komşuları, müttefikleri ve rakipleriyle olan ilişkileri, içerideki eksiklikleri telafi etmeye yarıyor. Hepsinden önemlisi, Türk ekonomisinin yıkıcı durumu. İşgücü piyasası nispeten sağlam olsa da, yüksek enflasyon oranı kısmen Erdoğan’ın faiz oranlarını yükseltmek yerine düşürme konusundaki ısrarından kaynaklanıyor. Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkça ifade ettiği gibi, enflasyonla yaşamak, Ortodoks merkez bankası faiz artışlarının tetikleyeceği bir durgunluğa tercih edilir. Nebati’nin “Türk modeli” olarak adlandırdığı bu modelin sadece büyük ölçüde başarılı olmakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın geri kalanının gıpta ettiği bir model olduğu iddia ediliyor.

Merkez Bankası’nın uyumsuz politikaları, Erdoğan’ın sözde bağımsız kurumlar üzerindeki kontrolünün bir göstergesidir. Son on yılda Erdoğan, Türkiye’deki hemen her önemli kurumun bağımsızlığını zayıflatarak ya da ortadan kaldırarak gücünü pekiştirdi: devlet üniversiteleri, medya kuruluşlarının büyük çoğunluğu, ordu, yerel yönetimler ve en önemlisi de muhaliflerine karşı bir silah olarak kullandığı yargı. Türk hapishaneleri muhalif siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler, Osman Kavala gibi sivil toplum liderleri ve kısaca Erdoğan’ın hoşlanmadığı herkesle dolu. Artık hukukun üstünlüğünün bir görünümü bile yok.

Ancak devlet ve toplum üzerindeki bu tam hakimiyet aynı zamanda Erdoğan’ın Aşil topuğu haline geldi. Kendisini her şeyin merkezine koyan Erdoğan, ekonomik sorunları yabancılara, çoğunlukla da Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yükleme çabalarına rağmen, sıradan Türklere ülkenin kötülükleri için kendisini suçlamaları için nedenler verdi. Aynı zamanda etrafını tecrübeli politika yapıcılardan ziyade sadık destekçilerle çevirdiği için hata yapma eğilimi de giderek artıyor.

İki büyük ve dört küçük partiden oluşan altı partili muhalefet koalisyonu beklentilere meydan okuyarak nispeten disiplinli bir cephe oluşturmayı başardı. Teorik olarak, Türkiye’nin genellikle parçalı olan siyasi ortamında yeni bir gelişme olan birleşik güçleri, Erdoğan’ı yenmek için yeterli seçmen kitlesine sahip olmalıdır. Ocak ayı sonunda birleşik vizyonlarını açıkladılar ancak henüz bir cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşamadılar. En büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu umutsuzca aday olmak istiyor; ancak en zayıf aday o ve muhtemelen Erdoğan’a karşı kaybedecek. Samimi ve çalışkan olan Kılıçdaroğlu, hem karizma eksikliğinden muzdarip hem de eski moda görünüyor.

Bu arada Erdoğan CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nu saf dışı bırakmak için adımlar da attı. Anketlere göre İmamoğlu, bir genel seçimde Erdoğan’ı yenebilecek iki yeni muhalif siyasetçiden biri -diğeri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş-. Ancak Aralık ayında İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na “hakaret” gibi uydurma suçlamalarla iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. İronik bir şekilde Erdoğan, kendisinin iktidara gelmesini engellemek için kullanılan taktikleri kullanıyor; yirmi yıl önce partisi 2002 seçimlerini kazandığında o da mahkum edilmiş ve başbakan olması engellenmişti. Dönemin cumhurbaşkanının muhalefetine rağmen AKP ve CHP işbirliği yaparak anayasayı değiştirmiş ve Erdoğan’ın önce milletvekili sonra da başbakan olmasının önünü açmıştı. İmamoğlu’nun mahkumiyeti, önce bir bölge mahkemesi ve ardından Yargıtay tarafından onaylanırsa (ki onaylanacağına dair çok az şüphe var), görev yapmasını ve Erdoğan’a karşı 2024’te cumhurbaşkanlığı veya mevcut belediye başkanlığı için aday olmasını engelleyecek. İçişleri Bakanlığı, İmamoğlu’nun kaçamayacağından emin olmak için, biri teröre destek suçlaması olmak üzere, hakkında iki ceza davası daha açtı. Erdoğan, İmamoğlu’nu saf dışı bırakarak muhalefetin adayı olarak yenilebilir bir Kılıçdaroğlu’nun ortaya çıkmasını umuyor. Muhalefetin alternatif bir stratejisi yok, kimi aday olarak seçecekleri konusunda tartışmayı tercih ediyorlar.

Net bir rakibinin olmamasının yanı sıra Erdoğan kampanya sezonuna iki büyük avantajla başlıyor: yeniden seçilmesini desteklemek için istediği gibi kullanabileceği devlet ve kaynaklarını tamamen kontrol ediyor ve kamusal alana tamamen hakim. Şimdilik, zaman kazanmaya ve esas olarak ulusal hazinenin kanamasına hizmet eden doğaçlama önlemler için göz boyamaya çalıştı. Yaklaşık beş milyon kişinin borçlarını affetti. Merkez Bankası’nı, hedeflerine ulaşmasına en iyi şekilde yardımcı olacağını düşündüğü inşaat gibi sektörlere ucuz kredi vermesi için yönlendirdi. Türk lirası çökerken hükümet, tasarruf sahiplerini döviz kayıplarını telafi etme vaadiyle dolardan liraya geçmeye teşvik eden ve hazine üzerindeki yükü önemli ölçüde artıran bir mevduat programı başlattı. Ve Erdoğan kısa süre önce iki milyondan fazla vatandaşa erken emeklilik hakkı tanıdı.

Ancak Erdoğan her zaman bu kadar cömert değil, özellikle de muhalefetin kontrolündeki bölgeler söz konusu olduğunda. AKP’nin kontrol ettiği belediyeler, Erdoğan’ın ikramiyeler dağıtması ve yerel halkı kendisine bağımlı hale getirmesi için önemli bir kanal. Buna karşılık, AKP’nin kontrol etmediği büyük şehirlerde merkezi hükümet yerel otoriteyi zayıflatmak için elinden geleni yapıyor. Bu durum özellikle İmamoğlu’nun 20 milyonluk İstanbul’u için geçerli. Örneğin 2021-2022 yıllarında Erdoğan, hiçbir açıklama yapmadan, İstanbul belediyesinin ulusal parlamentonun onayladığı fonlara erişmesine izin veren bir kararı, eskiyen halk otobüsü filosunu yenilemek için beklemeye aldı.

Elbette, İmamoğlu’nun yargılanmasının da açıkça ortaya koyduğu gibi, Erdoğan’ın en önemli aracı yargı olmaya devam ediyor. 2013’te başlayan ancak 2016’daki başarısız darbeden sonra hızlanan süreçte, hükümet hakkında eleştirel bir şey söylemeye cesaret eden binlerce gazeteci, akademisyen ve muhalefet üyesi hapse atıldı. Kovuşturmalar keyfi; herkes bir dergide çalıştığı için ya da yıllar önce attığı ve aniden “hortlayan” bir tweet yüzünden hapse atılabiliyor. Hükümet sadece 2020 yılında “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 31.000 soruşturma başlattı; Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılından bu yana bu türden 160.000 soruşturma gerçekleşti.

Devlet bazı siyasi partileri, özellikle de Kürt yanlısı Halkların Demokrasi Partisi’ni (HDP) daha açık bir şekilde hedef aldı. Sol eğilimli bu parti, 2018 seçimlerinde toplam oyların yüzde 11,7’sini temsil eden yaklaşık altı milyon oy alarak üçüncü oldu. Ülke çapında ilerici seçmenlere hitap etmekle birlikte, esas olarak Türkiye’nin Kürt vatandaşlarının endişelerini dile getirmeye odaklanıyor. Bu nedenle de yıllardır Erdoğan’ın hedefinde. HDP’nin karizmatik lideri Selahattin Demirtaş Kasım 2016’dan bu yana hapiste ve birçok milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı ve genellikle yetkililer tarafından liberal bir şekilde yorumlanan “teröre destek” suçlamasıyla hapse atıldı. Benzer şekilde, bu Ocak ayında Anayasa Mahkemesi, HDP’nin devlet tarafından sağlanan fonlarını, partinin terörizmi desteklediği gibi bir gerekçeyle dondurdu. Mahkeme, HDP’nin benzer gerekçelerle yasaklanıp yasaklanmayacağını değerlendiriyor ve partinin yasağın Mayıs seçimlerinden sonraya ertelenmesi yönündeki son talebini reddetti. Muhalefet koalisyonu HDP’yi kendi saflarına katılmaya davet etmemiş olsa da HDP destekçileri Erdoğan’a karşı oy kullanacak. HDP’nin yasaklanması kafa karışıklığına yol açacak ve seçmenlerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan daha az sayıda HDP destekçisinin sandığa gitmesini sağlayacaktır. 1993’ten bu yana beş kadar Kürt yanlısı parti kapatıldı.

Yine de Erdoğan’ın muhalefeti engelleme çabalarının bu kez başarıya ulaşıp ulaşmayacağı belirsiz. Türkiye’deki kurumlar üzerindeki ezici kontrolü, siyasi manzarayı istediği gibi dönüştürmesine izin verse de, iktidar arayışı önemli hatalar yapmasına neden oldu. Örneğin 2019’da AKP İstanbul’daki belediye seçimlerini Erdoğan için şok edici bir yenilgiyle kaybettiğinde, Cumhurbaşkanı müdahale etti ve seçimleri tekrarlattı. Ancak seçmenler, ilk kazanan İmamoğlu’nu daha da büyük bir farkla yeniden seçerek kendisini utandırdı.

İmamoğlu’nun mahkumiyetine ve HDP’nin beklenen yasaklanmasına halkın tepkisini değerlendirmek için henüz çok erken. Temyiz sürecinin işlemesini beklerken İmamoğlu ülkeyi geziyor ve büyük kalabalıklara hitap ediyor. Son Kürt yanlısı parti 2009’da yasaklandığında -Erdoğan’ın karşı çıktığı bir eylem- ciddi huzursuzluklara yol açmıştı. Bu tür taktiklerin etkinliğinin belirsiz olduğu düşünüldüğünde, Erdoğan dış politika da dahil olmak üzere başka yollarla destek toplamaya çalışabilir.

Batı’yı karşısına almak
Erdoğan gibi otoriter-popülist bir lider için dış politika, geleneksel işlevlerinin ötesinde, kendini koruma ve yüceltme için önemli bir araç olarak hizmet ediyor. Türkiye’nin Rusya, Orta Doğu ve Batı arasındaki önemli konumu, Erdoğan’ın bitmek bilmeyen tanınma ve itibar arzusunu beslemeye yardımcı oldu. Örneğin Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna limanlarına uyguladığı ablukanın kısmen kaldırılmasına aracılık etmesi ve Ukrayna’nın tahıl sevkiyatının gelişmekte olan ülkelerdeki pazarlara ulaşmasını sağlaması, yandaşlarının Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi yönündeki taleplerine vesile oldu.

Ancak yaklaşan seçimlerle birlikte Erdoğan dış politikayı Türkiye’nin milliyetçi damarına basmak için kullanabilir ve muhalefetin karşı koymakta zorlanacağı popülist pozisyonlar alabilir.

Altı partili muhalefet şimdiden Erdoğan’ın Ege ve Akdeniz bölgeleri ya da ABD, Suriye ve Kürtlerle ilgili son dış politika açıklamalarının çoğunu kabul etti. Muhalefet partileri Erdoğan’ın Mısır, Suudi Arabistan, BAE ve İsrail gibi Orta Doğu ülkeleriyle ilişkilerinde son dönemde yaptığı U dönüşüne ya da Rusya ile yakın ilişkilerine de karşı çıkmadı. Ankara döviz rezervlerini artırmak için Çin, Katar, Güney Kore ve BAE ile 28 milyar dolar değerinde takas anlaşmaları yaptı. Ekonomist Timothy Ash’in “kayıtsız şartsız teslimiyet” olarak adlandırdığı bir şekilde Erdoğan, daha önce gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda öldürülmesi emrini vermekle suçladığı Suudi Veliaht Prensi’ni Türk Merkez Bankası’na 5 milyar dolar yatırması karşılığında ağırladı.

Rusya, Suudi Arabistan ve BAE’ye yaklaşımının aksine Erdoğan, Batılı müttefiklerine karşı çok daha hırçın ve kavgacı olma eğiliminde. Onlara karşı durmak içeride rağbet görüyor. Bu nedenle, ekonominin durumundan 2016’da kendisine karşı yapılan ve ABD’nin de dahil olduğunu iddia ettiği darbeye kadar ülkenin tüm sorunlarından onları sorumlu tutarak Batılı müttefiklerine çatma fırsatını asla kaçırmıyor.

Bu arada Erdoğan, Türkiye’nin başka cephelerde de atacağı adımlar için zemin hazırlıyor. Türkiye ve Yunanistan yıllar boyunca karasuları, Ege Adaları’nın statüsü ve doğalgaz keşifleri gibi konularda tartıştı. Son zamanlarda Yunanistan’ı iki kez tehdit ederek “Bir gece ansızın gelebiliriz” ve “Yunanistan füzelerimizden korkuyor. TAYFUN füzesinin Atina’yı vuracağını söylüyorlar; sakin olmazsanız vuracak” dedi. Washington’un Suriye’deki Kürt müttefiklerine karşı bir kara harekatı başlatma tehdidini yineledi, oysa Türk hava kuvvetleri zaten onları bombalıyordu ve mermiler orada konuşlu ABD personelinin birkaç yüz metre yakınına düşüyordu. Türkiye’nin gücüne ilişkin bu iddialı söylemin ortasında Erdoğan, muhalefeti kenardan tezahürat yapan ürkek oyunculara dönüştürdü.

Ukrayna ve Rusya politikalarının da gösterdiği gibi Erdoğan öngörülemez bir pragmatisttir. Ukrayna tahıl anlaşmasına aracılık etmesi ve Ukrayna’ya savaş alanında etkili olduğu kanıtlanan insansız hava araçları sağlamasıyla övgü toplarken, Amerika’nın uyarılarına aldırmadan Moskova’nın Batı yaptırımlarından sakınmasına ve bunların Rus ekonomisine verdiği zararı hafifletmesine yardımcı oldu. Kuşkusuz Rusya-Türkiye ilişkileri karmaşık ve pek çok cephede iç içe geçmiş durumda ancak Putin’e yardımcı olan bu hamleler Erdoğan’a da yardımcı oluyor. Yaptırımları delen ticaretten ya da Rus turistlerden Türkiye’nin kasasına akan ruble, nihayetinde lirayı desteklemeye ve Rusya’dan enerji ithalatını finanse etmeye yardımcı oluyor.

İsveç ve Finlandiya’nın resmi olarak NATO’ya katılma teklifleri Erdoğan’a, Türkiye’nin desteği karşılığında her iki ülkeden de taviz koparmak ve Batı’ya karşı sert tutumunu iç kamuoyuna göstermek için kaslarını esnetme fırsatı verdi. Ocak ayında Erdoğan, İsveçli sağcı bir fanatik tarafından Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasını fırsat bilerek İsveç’e karşı muhalefetini yükseltti ve İsveç’in üyeliğine asla rıza göstermeyeceği tehdidinde bulundu. Hem İsveçliler hem de Finliler, Erdoğan’ın taleplerini yerine getirmek için Türkiye’deki seçimlerin sonrasına kadar bekleyeceğini anlamışlardı. Ancak Erdoğan’ın sert taktikleri şimdiden geri tepti; İsveç, talep ettiği “120 teröristi” iade etmeyi reddetti ve ABD Senatosu, Türkiye’nin bu ülkelerin üyeliğini onaylamaması halinde Türkiye’ye silah satışına, özellikle de F-16’lara izin verilmeyeceğini açıkça belirtti.

İçeride ekonomik konulardaki kırılganlığının aksine, dış politika Erdoğan’a içeride liderliğini pekiştirmek için çeşitli yollar sunuyor. Yaklaşan seçimler sıradan bir seçim değil; Erdoğan’ın tarihteki yerini belirleyecek. Bu nedenle, kaybı önlemek için bir dış kriz üretmenin eski cazibesi yüksek olacaktır. Bu, dikkatleri iç sorunlardan başka yöne çekecek ve ürkek bir muhalefeti saf dışı bırakacaktır. Erdoğan’ın 2017’de Rus yapımı S-400 uçaksavar sistemi satın alarak gösterdiği gibi, Washington’dan gelen ve sonuçları açıkça ortaya koyan sert uyarılara rağmen, yanına kâr kalacağını düşündüğü takdirde risk almaya hazır. ABD’nin yaptırım uyguladığı o dönemde bu yanına kâr kalmadı. Ancak bu onu gelecekte de bu riskleri denemekten alıkoymayacaktır; bunun nedeni sadece risklerin çok yüksek olması değil, aynı zamanda Türkiye’nin resmi bir kurumsal karar alma sürecinden yoksun olmasıdır. Tek karar verici Erdoğan.

Önümüzdeki türbülans
Seçimler yaklaştıkça giderek daha fevri davranan bir Erdoğan ihtimaliyle karşı karşıya kalan ABD ve Avrupalı müttefiklerinin, Türkiye’den beklenmedik hamleler gelmesi ihtimaline karşı hazırlık yapmaya başlamaları gerekiyor. Erdoğan’ın olası hamleleri arasında Ege ve Akdeniz’de Yunanistan ile “kazara” da olsa küçük çaplı bir çatışma; Suriye’nin kuzeyinde ABD ile karşı karşıya gelme; ya da daha dramatik bir şekilde Kıbrıs’ın Türk kesimindeki statükonun değiştirilmesi yer alıyor. Kıbrıs’la ilgili olarak Erdoğan, gayrimenkulleri 1974’te işgalci Türk ordusu tarafından yerlerinden edilen Kıbrıslı Rumlara ait olan Maraş’ın turistik banliyösünü yatırımcılara açmak için harekete geçebilir ki bu BM kararlarıyla yasaklanmıştır. Sertlik yanlısı Kıbrıs Türk liderliği zaten bu olasılığı ima ediyordu. Ayrıca yeniden seçildiğinde adanın Türk tarafının bağımsızlığı için bir referandum düzenleyeceği sözünü de verebilir. Sözünü yerine getirip getirmeyeceği önemli değil. Kıbrıs, Türk siyasetinin üçüncü rayıdır ve muhalefetin Erdoğan’ın kumarına uymaktan başka seçeneği olmayacaktır.

Denklemde bilinmeyen bir faktör daha var: Putin. Erdoğan, Suriye’de ABD’nin Kürt müttefiklerine karşı büyük operasyonlar düzenlemek için birçok kez Rus liderden yetki istedi ve Putin buna yanaşmadı. Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın ima ettiği gibi, son Kuran yakma olaylarında Rusya’nın parmağı olduğuna dair şüpheler, Moskova’nın Türkiye’ye Suriye’de yeşil ışık yakarak ortalığı karıştırmaya karar verebileceği anlamına gelebilir.

Bu hamlelerden her biri ABD-Türkiye ittifakında, Türkiye-Avrupa ilişkilerinde ve NATO içinde daha ciddi krizlere yol açma potansiyeline sahiptir. Ancak ABD-Türkiye ilişkileri karmaşık ve kapsamlıdır; iki hükümet birbirleriyle her düzeyde günlük ve kapsamlı temaslarda bulunmaktadır. Washington Türkiye’ye ne kadar ihtiyaç duysa da, Ankara ABD’ye çok daha fazla bağımlı. Erdoğan’ı beklemek bir strateji değil; Washington’un, etkisi önemsiz olan dışişleri bakanı gibi muhatapları atlayarak doğrudan Erdoğan’la temasa geçmesi gerekiyor. Erdoğan risk almayı seven biri ama ABD’den gelecek ve bir hesaplaşma yaratmayı seçmesi halinde karşılaşacağı sonuçları özetleyen net bir mesajı görmezden gelmekte zorlanacaktır.

Henri Barkey, Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde Bernard L. ve Bertha F. Cohen kürsüsü başkanıdır.

Yazı işleri departmanı

İlgili Makaleler


Son makaleler